Foto: SVT

Här spränger försvaret granathöljet

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagsmorgonen kunde militären spränga pansargranaten i Dalkarlsberg. Det tog dock flera timmar innan man kunde undersöka hur sprängningen hade gått.

Strax efter klockan 09:00 på onsdagen syntes en rörelse i sandhögen som ligger ovanpå granaten i Dalkarlsberg och rök kom ut ur det rör som leder in till den betongomslutna granaten.

Polisen bekräftar att granaten inte detonerat och kunde under flera timmar inte bekräfta om man uppnått syftet med sprängningen, nämligen att öppna höljet så att man kan se vad den innehåller.

– Militären undersöker den nu för att se om den är oskadliggjord eller om man måste göra ytterligare insatser, sa polisens presstalesman Anders Sjöberg straxt efter.

Militärens experter på Swedec kunde senare bekräfta att försöket att desarmera granaten varit lyckat och att den innehöll sprängmedel men inget tändrör.

– Därmed är den ofarlig, konstaterar major Gary Campbell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granaten i Dalkarlsberg

Mer i ämnet