Kristin Lundström var en av premiärlöparna under Kyrkjoggen. Foto: Kristofer Ström/SVT

Här springer örebroarna historisk löprunda: ”Kul att springa i grupp igen”

Uppdaterad
Publicerad

Motionsloppen har lyst med sin frånvaro i pandemins spår. Men under lördagen anordnades den allra första upplagan av Kyrkjoggen – ett lopp där deltagarna fick stanna till och lära sig mer om Örebros historia.

– Jätteroligt att vi var ett gäng som kunde springa ihop, säger deltagaren Malin Zilén.

Ett tiotal motionärer trotsade höstregnet och sprang lördagens historiska runda mellan tre av Örebros kyrkor.

– Det har varit en stor behållning att få springa i grupp igen. Sedan tror jag att inlärningen varit bra när vi stannat till vid kyrkorna då deltagarna fått pusta ut och återhämta sig. Jag tror att man är rätt så mottaglig i den stunden, säger guiden Christer Hansson.

Coronaviruset i Örebro län

Efterlängtat att springa tillsammans

Och motionärerna verkade få ut mycket av att både få motion, träffa andra och lära sig mer om Örebros kyrkor och historiken kring platserna där de byggdes.

– Det är ett jätteroligt initiativ där man kan springa och lära sig mycket nytt på samma gång. Jag vet ju ingenting om kyrklivet i Örebro. Så allt jag lär mig är bra, säger Kristina Lundström.

Även om höstvädret inte visade sig från sin bästa sida verkade deltagarna njuta till fullo av att så springa med andra.

– Det är ju inte så många här evenemang just nu. Det var jättekul att få springa och höra mer om kyrkorna, säger Malin Zilén.

Starta klippet för att höra mer om vad kyrkjoggarna tyckte om rundan.

Här är kyrkorna som passerades

Deltagarna sprang under lördagen sex kilometer mellan kyrkorna Sank Nicolai kyrka, Sank Mikaels kyrka och Olaus Petri kyrka. Den 3 oktober anordnas en längre sträcka på elva kilometer. Då kommer deltagarna springa fram och tillbaka mellan Längbro kyrka och Ekers kyrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet