Johanna Leijon och Örjan Bilock arbetar vid Svenska Skogsplantor som ökat sin produktion i Hallsberg. Foto: SVT

Här tillverkas 21 miljoner plantor för att rädda framtidens skog

Uppdaterad
Publicerad

Hur ser framtidens skog ut och hur går det till när miljontals gran- och tallplantor passerar ett löpande band? SVT Nyheter Örebro valde att besöka Svenska Skogsplantor i Hallsberg – en verksamhet som ligger i framkant när det gäller att föryngra den svenska skogen.

På Svenska Skogsplantor i Hallsberg ligger man inte på latsidan. I stället har verksamheten växlat upp för att föryngra den svenska skogen.

– Vi räknar med att trappa upp. 2018 producerar vi knappt 16 miljoner plantor. 2019 räknar vi med att gå upp till 21 miljoner, säger Johanna Leijon, platschef vi anläggningen i Hallsberg.

Så går det till när miljontals plantor hanteras

I den uppgraderade produktionslokalen passerar plantorna. På ett löpande band duschas de med ett ofarligt lim och med hjälp av finkorning sand ser man till att snytbaggar inte kan förstöra stammen. Sedan packas plantorna in till ett stort lager. Upp emot 300 000 plantor kan hanteras under en produktionsdag.

– De här plantorna kan vi nog få se i Svealand och Götaland. Och har man tur även i Norge och Finland, säger Örjan Bilock, produktionsledare.

Utsläppen har minskat kraftigt

Förutom att produktionstakten ökat har växthusen även börjat värmas med pellets vilket gett positiva miljöeffekter.

– Det här är stort för oss. Vi har ju bytt ut sex oljepannor mot pelletspannor. Det är en rejäl satsning. Vi har blivit betydligt mer miljövänliga och minskar utsläppen med 96-97 procent vad gäller koldioxidutsläppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer