Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra om scenariot vid torsdagens övning på Hjälmaren. Foto: SVT

Här tränar blåljuspersonal på Hjälmaren

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänst och sjukvårdspersonal från de tre länen runt sjön Hjälmaren tränade under torsdagen på räddningsarbete vid en olycka på sjön. Syftet är att finslipa samarbetet inför framtida skarpa insatser.

Scenariot vid övningen är en passagerarbåt på sjön börjat brinna. Både vid Hampetorp öster om Örebro och i Lunger utanför Arboga fanns personal som övade.

– Övningarna är väldigt viktiga, säger övningsledaren Magnus Djursvik från Nerikes brandkår som fanns på plats i färjeläget i Hampetorp, där en en del av övningen utgick ifrån.

– När det väl blir skarp ska vi vara samtrimmade, konstaterar han.

Förutom den professionella blåljuspersonalen i räddningstjänsterna, polisen och sjukvården var även Sjöräddningssällskapets station Hjälmaren med i övningen med tre båtar, samt ett flertal frivilliga som bemannade dessa.

Starta klippet för att se de dramatiska bilderna och höra mer om syftet med övningen.

Länstyrelsen i Örebro samordnar

Länsstyrelserna arbetar aldrig operativt i räddningsinsatser, men spelar som ansvariga för länens krisberedskap en central roll när de olika räddningsinstansernas samarbete ska sättas på prov. Inte minst handlar arbetet om att utvärdera övningar.

På plats för att bevittna övningen fanns Jan Sundling, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen i Örebro län. Han konstaterar att när olika samhällsaktörer går samman kan också stora och svåra utmaningar lösas.

– Övning ger färdighet. Räddningspersonalen gör ett väldigt bra jobb och vi ska vara stolta över dem, konstaterar han.

I klippet hör du honom berätta om länsstyrelsens samordnande roll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsstyrelsens beredskapshandläggare Jan Sundling berättar i klippet vilken roll de spelar i övningen på Hjälmaren. Foto: Emil Nylén Danielsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.