Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från tvååringar till tolvåringar – se barn i olika åldrar coachas av Kaci. Foto: SVT

Här tränas barnen i Ställdalen av tidigare elitgymnasten från USA

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har den lilla föreningen Ställdalens AIK drivit populära gymnastikträningar för barn. Allt började med att en amerikansk tidigare elitgymnast och tränare ville komma närmare naturen – och råkade hamna i Kopparberg.

Nästa år fyller Ställdalens AIK 100 år och likt många andra idrottsföreningar på bruksorter har fotboll och hockey dominerat genom åren. När sedan invånarantalet minskat har de verksamheterna klingat ut.

Men föreningen vill hitta nya vägar och har inte gett upp. Nu är gymnastiksatsningen för barn så populär att deltagare kommer från andra delar av Ljusnarsbergs kommun.

Allt började med Kaci Abel. Efter att ha bott i Holland med man och nyfött barn ville familjen komma närmare naturen. De hamnade i Kopparberg och av en slump kom Kaci i kontakt med Ställdalens AIK.

Har flyttat runt med sitt program

– Jag har tränat gymnastik sen jag var fyra och varit tränare sen jag var femton, berättar Kaci, som flyttat runt i världen och tagit med sig sitt gymnastikprogram till bland annat Holland, Etiopien och Kina.

Sedan hösten 2022 erbjuder föreningen gymnastikgrupper för barn från två till tolv år. Ett 50-tal barn har varit med på lektionerna som Kaci håller på engelska, i ganska högt tempo. Och föreningen är glad över de nya deltagare man lockat till sig.

– Vi har överlevt i väldigt många år tack vare att vi förnyat oss. Behoven som fanns förut är inte samma som idag, säger Gunilla Råstock, aktivitetsansvarig i föreningen.

SVT var med på vårens avslutning – starta klippet för att se vad barnen lärt sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alica och Alva berätta om vad de tycker om Kaci, hur det är att bli tränad på engelska och hur det känns att göra volter och annat. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.