Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vinternatt har öppnat igen – se bilderna inifrån. Se klippet där Elina Perdsjö, verksamhetsledare för natthärbärget Vinternatt, bjuder på en rundtur i de nya lokalerna. Foto: Johannes Weckström /SVT

Härbärget Vinternatt har öppnat i Örebro igen – se bilderna inifrån

Uppdaterad
Publicerad

Länge var det oklart var natthärbärget Vinternatt för EU-migranter skulle hålla hus under året. Men lagom till lucia kunde man ta emot de första gästerna i de nya lokalerna Drottninggatan i centrala Örebro – en dryg månad senare än planerat. 

– Det har varit lite tufft att hitta lokaler med rätt standard, säger Elina Perdsjö, verksamhetsledare vid Örebro Stadsmission.

Förutom tak över huvudet under natten serveras även gästerna ett lättare kvällsmål och frukost samt erbjuds möjligheten att ta en värmande dusch. Och det nya lokalerna är uppskattade av gästerna, berättar Elina Perdsjö.

– De tycker att det är jättebra här, att det är bra att lokalerna ligger centralt och sen är det väldigt stora och fina rum.

Totalt har härbärget Vinternatt plats för 18 gäster, som har rätt att vistas i lokalerna från klockan 20 på kvällen fram till klockan nio morgonen därpå. Inskrivningsperioden gäller en vecka åt gången.

Många firar jul i sina hemländer

Enligt Elina Perdsjö har trycket på platserna hittills varit ungefär densamma som tidigare år.

– Under förra veckan hade vi tolv inskrivna och den här veckan är det totalt fyra stycken. Det är många som åker hem över jul och nyår för att sen komma tillbaka någon gång i mitten av januari. Och det är ett mönster som vi sett från år till år.

Hör Elina berätta mer om de nya lokalerna i klippet.

Det här är härbärget Vinternatt

Vinternatt är ett härbärge för EU-medborgare som lever i fattigdom och hemlöshet i Örebro.

Härberget har öppet alla dagar i veckan, från november till april.

Verksamheten finansieras genom så kallar idéburet offentligt partnerskap (IOP) och bedrivs av Örebro stadsmission med stöd från Örebro kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.