Arkivbild Foto: Janerik Henriksson / TT

Tände eld på häst – nu söker polisen vittnen

Publicerad

En häst i Kvinnerstagymnasiets stall har under natten fått brännskador efter att någon eller några tänt eld på hästens täcke. Polisen har inlett en förundersökning om bland annat djurplågeri.

Anmälan kom in till polisen vid strax före klockan nio på tisdagsmorgonen. Man misstänker nu att någon eller några tagit sig in i skolans stall under måndagskvällen eller natten mot tisdag. Personen eller personerna har sedan tänt eld på ett hästtäcke som legat på en häst.

Elden har slocknat av sig själv, men hästen fick brännskador och har under tisdagen fått veterinärvård för sina skador.

– Vi har inlett en förundersökning och en teknisk utredning är gjord på platsen, säger polisens presstalesperson Stefan Wickberg.

Flera brott har begåtts

Anmälan gäller djurplågeri, men Stefan Wickberg säger också att andra brott har begåtts i området kring stallet.

– Det gäller bland annat skadegörelse, och fler brottsrubriceringar kan tillkomma.

De brott som Stefan Wickberg hänvisar till gäller bland annat det elstaket som finns runt skolans hagar. Några av hagarna har, enligt Kvinnerstagymnasiets rektor Claudia Kraft, blivit sönderklippta.

– Det har inte varit några djur i hagarna under natten, men trådarna är avklippta, säger hon.

Hästen mår bra

Claudia Kraft kan också bekräfta att den häst som fick sitt täcke antänt har fått vård under dagen.

– Den fick mindre brännskador på ryggen, men mår efter omständigheterna bra.

Under dagen har skolans personal suttit i möte för att reda ut hur man ska kunna förhindra att något liknande händer igen.

– Stallarna måste ju vara olåsta om det skulle börja brinna, så att det går att få ut djuren. Till en början kommer vi nu att ha extra bevakning av Securitas nattetid, och sen ska vi fortsätta diskutera hur vi kan förhindrad en här typen av händelser framöver.

Nu är polisen angelägen om att få in tips. Har du sett något som kan hjälpa polisen i det här ärendet? Hör av dig till 11414.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer