Hästgödsel kan bli villavärme. Foto: Julia Eriksson / SVT

Snart kan hästgödsel bli värme i elementen

Uppdaterad
Publicerad

I Hällefors har framtiden redan börjat. Här satsar man stort på helt nytt miljövänligt bränsle för kraftverket – hästgödsel. Anläggningen som ska omvandla gödsel till värme är först i Sverige.

Energibolaget Fortums pilotprojekt har nyss startat i regionen. Om allt fungerar så ska gödsel från hästgårdar bli till värme i hus och villor.

– Vi är jätteglada över att vi kan delta i ett sådant här miljöprojekt och ta hand om en resurs som finns tillgänglig. Istället för att gödslet ligger och förfars någonstans så kan vi förbränna det och göra värme för Hälleforsborna, säger Håkan Andersson på Hällefors Värme AB.

Att hästgödsel är en bra energikälla har man vetat länge, men det betraktades som ett avfall och därför var det svårt att få förbränna det på ett vanligt värmeverk. Men numera klassificeras hästgödsel som biobränsle inom EU och det har blivit möjligt att använda det i energiproduktionen.

Tolv hästar värmer sex villor

Johanna Reidarsdotter driver en hästgård i Lindesberg. Gården är bland de första som kommer leverera gödsel till värmeverket. En container är redan på plats och den fylls snabbt på. De 12 hästar som finns på gården producerar tillräckligt för att kunna värma upp sex villor under ett helt år.  

– Det blir ganska mycket gödsel och problemet är hur man blir av med det. Nu får vi bajset hämtat. Det är smidigt, säger Johanna.  

Löser förvaringsbekymmer

Det är ett stort bekymmer för många hästägare att hantera gödsel på ett korrekt sätt då det inte får spridas hur som helst i naturen. Att leverera det till ett kraftverk kan bli ett enkelt och miljövänligt alternativ.

– Det är bättre för miljön än att det hamnar på åkrarna. Det blir ingett kväveutsläpp av det, säger Johanna.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.