Nu hävs besöksförbudet – men inte inom specialistmödravården

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag hävs besöksförbudet på länets tre sjukhus. Men inom specialistmödravården i regionen kommer restriktionerna kring besök att finnas kvar.

Restriktionerna har gällt sedan början av coronapandemin. För att inte riskera smittspridning kommer kvinnan ensam till besök inom specialistmödravården, och vid ultraljudsundersökningar.

– Det här är ett sätt att skydda våra gravida, som bara genom sin graviditet är i riskgrupp för att få en mycket svårare sjukdomsbild om man drabbas av covid-19, säger Gill Kullberg, verksamhetschef vid kvinnokliniken i Region Örebro län.

Coronaviruset i Örebro län

Finns undantag

Men i vissa fall görs undantag.

– Till exempel när man kommer på ett återbesök efter en komplicerad förlossning. Där man kan behöva ha partnern med, säger Gill Kullberg.

I dag finns möjligheten för den gravida kvinnan att ha ett videosamtal med sin partner under ultraljudsundersökningen. Hon får också filma under besöket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet