”Så plötsligt när jag vaknade en dag var hela jobbmobilen full i mordhot” Foto: Gorm Kallestad/TT

”Helene” har fått flera hundra mordhot: ”Säger att han kommer hålla på tills han dör”

Uppdaterad
Publicerad

Mannen besökte Helenes jobb i olika ärenden. Han verkade vara en vanlig man, och hon beskriver honom som trevlig. Men så en dag när Helene vaknade var jobbmobilen full i mordhot.

Helene heter egentligen något annat. För en månad sedan dömdes hennes stalkare – för andra gången. Straffet: Villkorlig dom.

– Han hade brutit mot kontaktförbudet igen och skickat fler hot, både direkt till mig men också via en familjemedlem.

Och i torsdags hämtades han in av polisen igen efter att ännu en gång ha brutit mot kontaktförbudet – två gånger sedan domen föll.

– Det här är en situation jag aldrig trodde att jag skulle befinna mig i, en ständig stress.

Jobbmobilen full med mordhot

För ungefär ett år sedan kom Helene och hennes stalkare i kontakt med varandra via hennes jobb. Hon beskriver honom som en normal, trevlig person. De känner inte varandra privat.

– Så plötsligt när jag vaknade en dag var hela jobbmobilen full av mordhot.

Det var många meddelanden. Och långa. Väldigt långa.

– Jag blev inte rädd just då, mer chockad och tänkte ”Vad ska jag göra nu?”.

Rädslan kom efter några dagar, när allt hunnit sjunka in. Och det blev värre och värre.

– Jag tittar mig över axeln när jag är utomhus, noterar vilka bilar jag möter och vilka som ligger bakom mig när jag kör.

Dömdes till dagsböter

Hoten polisanmäldes och i höstas dömdes mannen – första gången. Då blev straffet dagsböter motsvarande ungefär 2 500 kronor.

– Det blev inte ens ett kontaktförbud. Det kändes som ett hån.

Efter den första domen slutade mannen skicka mordhot, men efter ungefär fyra månader började det igen.

– Jag hade nästan fått upp hoppet om att det äntligen var över, men det var då han även började skicka meddelanden till en familjemedlem. Han har skickat flera hundra meddelanden nu.

Vill att han får vård

Helene har inte kunnat vara på sitt arbete sedan hoten började. Hon tänker alltid efter noga innan hon lämnar sitt hem, och vill gärna ha någon med sig för att känna sig helt trygg.

Hon skulle gärna se att mannen döms till vård.

– Det är uppenbart att han är sjuk, hans hat mot mig bygger på något i hans egen fantasi. Får han vård kanske han slutar, och framför allt riskerar ingen annan att bli drabbad.

”Kommer fortsätta tills han dör”

Men än är han inte dömd till varken vård eller fängelse. Han går fortfarande fri. Numera har Helene ett larm med sig dygnet runt som är direkt kopplat till larmcentral.

– Han är väldigt tydlig med att han kommer fortsätta till den dagen han dör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.