Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vilka utmaningar Anna-Lena Lindqvist, verksamhetschef för Bostad först, ser i arbetet framöver.

Fler hemlösa i Örebro – Stadsmissionen: ”Vi ser ett ökat tryck”

Publicerad

Det finns ingen officiell statistik på hur många hemlösa som finns i Örebro. Men hos Stadsmissionen har man kontakt cirka 80 personer som lever utan bostad. Det är fler än för några år sedan.

– Vi upplever ett betydligt högre tryck nu jämfört med för tre år sedan, säger Malin Toftgård, verksamhetsledare för Stadsmissionens dagverksamhet Porten.

Enligt statistik förd av Porten, Stadsmissionens dagverksamhet, var föreningen i kontakt med 82 personer i början av året som ansågs leva i akut hemlöshet, 26 av dem var kvinnor.

Flera av de som var hemlösa i början av 2021 nu har funnit boende, men Portens nuvarande siffra över hemlösa ungefär densamma, menar Malin Toftgård.

– Tyvärr är trycket högt och vi vet inte vad det kan bero på. Det kan vara så att vi är mer synliga och att människor når ut för att de behöver stöd, men det vet vi inte, säger Malin Toftgård.

Kommunen utreder hur man kan nå nollvisionen

I september skickade kommunstyrelsen ut en remiss om hur man kan uppnå nollvisionen gällande hemlöshet. Strategin definieras av en bred samverkan i samhället.

– Att vi tillsammans med andra delar av civilsamhället har fått vara med i utredningen är bra. Vår förhoppning är att vi nu gemensamt kan hitta konkreta förslag och tillsammans nå målet, säger Anna Lena Lindqvist, verksamhetschefen för Bostad först.

På måndagen anordnades en informationsdag på Våghustorget i Örebro för att uppmärksamma hemlöshetens dag. Ett initiativ som föreningen Nätverket för sociala frågor stod bakom.

I klippet hör du hur Anna-Lena Lindqvist anser att arbetet bör utvecklas framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer