Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Morgan Landin var tidigare hemlös. Foto: SVT

Hemlöshetsdagen – ett sätt att visa på de hemlösas utsatthet

Publicerad

Nätverket för sociala frågor i Örebro arrangerade under torsdagen Hemlöshetens dag för att uppmärksamma de hemlösas utsatthet i samhället.

När Hemlöshetsdagen anordnades på Våghustorget i Örebro på torsdagen bjöds det på soppa, smörgåsar, debatt och underhållning. Flera olika föreningar vara också representerade. En av dessa är Bostad först.

– Alla människor har rätt till en egen bostad. Det är en mänsklig rättighet, säger Anna-Lena Lindquist, verksamhetsansvarig Bostad först i Örebro. Vi jobbar med stöd och har inga krav på drogfrihet för att bo i en bostad vi hjälpt till med. Men kravet är att man ska sköta lägenheten, följa hyreslagen.

Ungefär 150 personer befinner sig i akut hemlöshet i Örebro, enligt föreningen Verdandi. Ett antal som inte minskat de senaste åren.

Bostad är trygghet

Morgan Landin är en av de som fått en lägenhet via Bostad först.

– Det är bra att det finns en organisation som Bostad först som gett mig chansen att få en bostad innan jag var skötsam. För om man först fixar bostaden och sedan resten så fungerar det. Bara man har någonstans att bo och vila så klarar man av allt. Det är en trygghet.

Hemlöshetsdagen på Våghustoreget i Örebro innehöll bland annat lokalpolitiker som diskuterarde hur man ska få bort hemlösheten. Foto: Monika Bruhn/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer