Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon får du historien om vad som hände vid Åsbro impregnering och varför det fortfarande påverkar oss idag – förklarat på 60 sekunder. Foto: Lerbäcks Hembygdsförening/SVT

Historien om Åsbro impregneringsverk – på 60 sekunder

Uppdaterad
Publicerad

En gammal industri i det lilla samhället Åsbro i södra Närke blev ett av Sveriges mest förorenade områden, och det är staten som har stått för synderna. Hur blev det så här?

SVT Nyheter Örebro ger dig hela bakgrunden till hur sjön Tisaren blev svårt drabbad av cancerframkallande miljögifter.

Spela klippet och hör berättelsen som tar sin början redan 1905 och ger dig allt du behöver veta för att förstå varför det blev som det blev.

I både marken, grundvattnet och sediment i vattendragen kring platsen där det gamla impregneringsverket låg har det uppmätts kraftigt förhöjda halter av PAH och arsenik.

PAH (Polycykliska aromatiska kolväten)finns i kreosotoljan ochkan också ingå i till exempel tobaksrök och tjära. Flera av de här kolvätena är starkt cancerframkallande.

Kreosot eller Kreosotolja är en destillationsprodukt från antingen trätjära eller stenkolstjära. Kreosot från trätjära användes tidigare som slemlösande medel för att lindra kronisk bronkit och tuberkulos.

Kreosot från stenkolstjära har sedan 1830-talet använts som träskyddsmedel, framförallt för stolpar och sliprar. Den kemiska sammansättningen varierar och är mycket komplex. Mer än 200 föreningar har identifierats, varav ett flertal kan orsaka cancer.

Arsenik har framförallt använts som träskyddsmedel, bekämpningsmedel och som metall i legeringar och glas. Användningen av ämnet är hårt reglerad.

Arsenik är mycket giftigt för vattenlevande organismer, men också för växter. Ämnet är klassat som cancerframkallande och kan också orsaka andra negativa hälsoeffekter.

Källa: Nationalencyklopedin, Naturvårdsverket och Sveriges geologiska undersökning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer