Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pontus Lagerström startade Örebros änglar tillsammans med kompisen Bosse Burgren för några år sedan. Nu expanderar de sin verksamhet tack vare alla gåvor som strömmar in. Hör mer om verksamheten i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Örebros änglar utökar hjälpverksamheten: ”Så många som vill bidra med det man kan”

Uppdaterad
Publicerad

För några år sedan startade Örebros änglar sin hjälpverksamhet i en lokal i Rosta i Örebro. Sedan dess har allt fler givare hört av sig, och nu öppnar man en ny andrahandsbutik för att få plats med alla gåvor som ska förmedlas vidare.

– Även många som har det tufft själva vill bidra. Kanske just för att de vet hur det känns, säger Pontus Lagerström, en av initiativtagarna.

Volontärerna i Örebros änglar har bråda dagar, inför öppnandet. Inkomsterna från försäljningen ska betala hyra för lokaler och för bränslekostnader. Pontus Lagerström, som startade Örebros Änglar tillsammans med Bosse Burgren, ser den nya butiken på Väster som ett sätt att nå ut till fler, i synnerhet nu när ekonomiska orostider råder.

– När priserna rusar på mat och el ser vi att människor går runt till olika second hand-butiker och jämför priser. Vi märker även av ett annat klientel. Det är inte bara, som många kanske tror, bostadslösa eller missbrukare utan det här drabbar en annan typ av människor också. De som fram till nu kanske haft näsan precis ovanför vattenytan, säger han.

Flyktingen Anita: ”Mycket tacksam”

En som är tacksam för att få hjälp är Anita Petrova, som gravid flydde från krigets Ukraina i april. Nu bor hon med sin några månader gamla son, sjuåriga dottern och sin mamma i Brickebacken – maken är kvar i Charkiv. Örebros änglar passar under sin insamlingsrunda på att köra hem en byrå till familjen.

– Örebros änglar delar med sig av allt de har, men ett problem är att de behöver fler volontärer. Det känns bra att det är vanliga människor som är villiga att göra det här. Som är villiga att använda sin tid, pengar och ansträngningar att hjälpa andra, säger hon.

Anita Petrova, som flytt från Ukraina, är tacksam över hjälpen hon fått av Örebros Änglar. Foto: Johannes Weckström /SVT

Se mer om Örebros Änglar i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.