Foto: TT och SVT

Hög tid att vaccinera mot TBE

Uppdaterad
Publicerad

Snart vaknar fästingarna till liv igen och därför är det viktigt att redan nu se till att man har ett gott skydd mot TBE för säsongen.

TBE är en virussjukdom som sprids från fästingar och kan orsaka hjärninflammation hos människor. Personer som rör sig mycket i skog och mark, ofta får fästingar eller vistas i områden där TBE är vanligt förekommande rekommenderas att vaccinera sig mot virussjukdomen.

Förra året var antalet som smittades av TBE i Sverige rekordhögt och låg på ca 400 personer, att jämföra med 200-300 som är normalt.

– Vi hade fem fall här i regionen, så det är inte lika vanligt här, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Hög tid för vaccin

Trots att det kan verka tidigt på säsongen är det ändå hög tid att vaccinera sig nu. Fästingarna vaknar snart upp efter vintern och då ska vaccineringen redan vara gjord eller påbörjad.

– Det viktiga budskapet är att vara så välvaccinerad innan fästingsäsongen börjar. Om man ska fylla på sitt vaccin så är det bra att man gör det nu och inte väntar till mitt i sommaren. Därför är det hög tid att börja nu, säger Gunlög Rasmussen.

– Man behöver ta flera doser av vaccinet. Två eller tre doser beroende på ålder inför första säsongen och ytterligare en inför kommande. Sedan ska det fyllas på med ett par års mellanrum.

Skyddet är efter de två första doserna ungefär 90-procentigt, men det kan variera lite beroende på immunförsvar och även ålder.

Olika vanligt i landet

Spridningen av TBE i landet är väldigt olika och kan skilja sig mycket även inom små områden.

– Värst är det längs Östersjökusten och runt Mälaren, Vänern och Vättern. Vårt län är inte lika drabbat, men om man tillhör någon av de nämnda grupperna eller om man befinner sig mycket i de områdena som är drabbade så ska man vaccinera sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.