Tidigare har deltagare fuskat med hjälp av hörsnäckor. Foto: SVT/TT

76 000 anmälda till högskoleprovet i dag – ”Vi har hög beredskap för fusk”

Uppdaterad
Publicerad

Blyertspenna, suddgummi, linjal och markeringspenna. Det är de enda tillåtna hjälpmedlen för de 76 000 personer i landet som anmält sig till dagens högskoleprov.

– Säkerhetsberedskapen är god, säger Åke Lernefalk på Universitets- och högskolerådet, UHR.

I dag genomförs vårens högskoleprov av 21 universitet och högskolor på 120 orter i Sverige, och inför provet har provvakter över hela landet utbildats för att göra vad de kan för att upptäcka fusk med hjälp av otillåtna hjälpmedel.

– I hela landet handlar det om mellan 3 000 och 4 000 provvakter, säger Åke Lernefalk.

Straffbart

Sedan 2016 är det straffbart enligt brottsbalken att använda otillåtna hjälpmedel under provet. Den som ertappas blir utan resultat på provet och stängs under två år av från att göra provet på nytt. Dessutom riskerar man böter eller fängelse i upp till sex månader.

Även den som säljer facit till provdeltagare under pågående prov kan i förlängningen polisanmälas för medhjälp till osann försäkran.

UHR vill dessutom se fler åtgärder för att motverka fusk, som att öka sekretessen för den som tipsar om provdeltagare som använt otillåtna hjälpmedel.

Vill kroppsvisitera

– I februari i fjol lämnade UHR dessutom förslag till regeringen om att ge provvakter rätt att kroppsvisitera provdeltagare, något man inte får göra i dag. Allt för att förhindra att man tar med sig otillåten utrustning in i provsalen, till exempel hörselsnäckor eller små kameror, säger Åke Lernefalk.

Den typen av fusk är, menar han, svår att komma åt på något annat sätt. Samtidigt är kroppsvisitering inte något som kan göras godtyckligt.

– Det är en fråga om integritet och rättssäkerhet, och måste ske på någon form av förekommen anledning. Polisen måste först utbilda och godkänna den personal som i så fall ska göra det.

Beslut dröjer

– Men det lär ta tid innan det förslaget är färdigberett, även om vi fått positiva signaler. Utbildningsdepartementet ser nu över UHR:s förslag och flera departement är inblandade i beredningen. Beslut om regeländringar kan komma tidigast nästa år, säger Åke Lernefalk.

Om förslaget blir verklighet kommer det inte att bli fråga om att kroppsvisitera alla.

– Nej, inte med 3 000 provlokaler i hela landet. Samtidigt vore det bra om möjligheten fanns. Liknande undersökningar görs ju redan idag, på till exempel flygplatser.

Högskoleprovet

  • Totalt har 76 395 personer anmält sig till årets högskoleprov i landet – 312 personer färre jämfört med våren 2017 (-0,5 procent).
  • Drygt 78 procent av de som har anmält sig är födda 1994 eller senare.
  • Födda 1999 är den enskilt största årgången med 18 235 anmälda.
  • De fem yngsta är födda 2004. Den äldsta är född 1937.

Källa: UHR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.