Höstadieelever hjälper forskare med att ta prover ur binas magar. Foto: SVT

Högstadieelever hjälper forskare att rädda bin

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna i åttonde klass runt om i Sverige har lite annorlunda undervisning. Just nu hjälper de forskare att undersöka hur honungsbina i landet mår.

Klass 8b och 8c på Mellringeskolan i Örebro deltar just nu i Nobelmuseets projekt Forskarhjälpen.

Skickas till forskarteam

Genom att dissekera insamlade bin undersöks bakteriefloran som finns i den lilla honungsmagen. Syftet är i slutänden att undersöka hur bina egentligen mår. 

Eleverna blir forskarnas förlängda arm på fältet, och deras uppgift är att samla in prover från lokala biodlare. Proverna skickas sedan till ett forskarteam vid Lunds universitet.

– Vi tycker att det är kul att eleverna får göra nånting som på riktigt och inte bara skoljobb, säger Ann-Sofi Arnström som är NO-lärare Mellringeskolan. Samtidigt som de hjälper riktiga forskare får de lära sig nya saker. Och sedan är det väldigt kul.

Hjälper forskare att rädda bin

Att det är kul tycker även eleverna som SVT:s reporter träffar.

– Det är mycket lärorikt och man lär sig många saker om vad som finns i bin, tycker William Zacsko som är en av eleverna i projektet.

– Det är roligt att veta att man hjälper forskare som försöker rädda de svenska bina. Eller till och med bina i hela världen, säger David Bäckström.

De båda forskarna Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez i Lund ingår i ”Honungsgruppen” hoppas få hjälp med att hitta svaret på flera frågor:

  • Har svenska bin en försvagad hälsa?
  • Hur påverkar människan binas immunförsvar genom att ta deras honung?
  • Går det att förbättra bins hälsa genom att ge dem extra mjölksyrabakterier eller låta dem övervintra på honung?

Forskarhjälpen leds av Nobelmuseet i samarbete med svenska universitet och högskolor.

Finansiär är Stiftelsen för Strategisk Forskning och projektet har funnits i 7 år.

Den klass som gör den bästa presentationen av sitt arbete i form av en vetenskaplig affisch bjuds in till utdelningen av Nobelpriset 2017 i Konserthuset i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.