Foto: Johannes Weckström/SVT

Högt vattenstånd i Hjälmaren: ”Alla luckor är öppna i Hyndevadsdammen”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året var utmaningen för lite vatten – i år är det tvärtom. Hjälmarens vattenförbund, som ansvarar för regleringen av sjöns vattennivå jobbar just nu hårt för att hålla sig till gällande vattendom.

– Vi mäter hela tiden för att försöka få det att gå hand i hand, säger ordföranden Kristina Birath.

De senaste siffrorna visar att Hjälmarens vattenstånd ligger på 22,10 meter över havet. Det är över den så kallade räta linjen man har att rätta sig efter. 

– Vi har en vattendom att förhålla oss till och den säger att vi ska ha en nivå på 21,95 meter den 20 maj. Vi har arbetat hela våren för att klara det, men låg något för högt förra veckan innan regnet kom, säger Kristina Birath som är ordförande i Hjälmarens vattenförbund.

Kristina Birath, ordf Hjälmarens vattenförbund. Foto: SVT

Öppna dammluckor

För att möta upp de flöden som regnet orsakat pågår flera arbeten parallellt.

– Just nu är alla luckor öppna i Hyndevadsdammen. Men det är flera dämningar nedströms och vi arbetar med flera andra och kraftverksägare för att öka nivåskillnaderna och reglera utan dränka Eskilstuna, säger Birath.

Stort avrinningsområde

Hon poängterar att arbetet inte är lätt mot bakgrund av sjöns stora avrinningsområde, med stora tillflöden som Svartån och Kvismare kanal.

– Samarbetet med Örebro fungerar jättebra. Vi har en dialog med Örebro om fördröjning, vilket inte är lätt just nu med de stora mängder dagvatten som bildats.

Räta linjen

Räta linjen är riktmärket för Hjälmarens vattennivå från 20 maj till 1 oktober varje år.

I gällande vattendom står att nivån den 20 maj ska inriktas på 21,95, där den s k Räta linjen börjar, och falla ner till 21,73 m till den 1 oktober.

I förbundet ingår kommunerna Eskilstuna, Örebro, Arboga, Katrineholm och Vingåker samt lantbruksintressenterna Hjälmarens och Kvismarens sjösänkningsjordar och kraftbolagsintressenter.

Förbundets ordförande Kristina Birath representerar Eskilstuna kommun.

Källa: Hjälmarens vattenförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.