På Hagabadet i Örebro är det 30 grader i poolen. Det är långt över den temperatur som badet byggdes för. När de flesta svenska badhus byggdes på 1960- och 1970-talet var det runt 20 grader i bassängerna. Men sedan dess har temperaturerna höjts. Nu är det inte ovanligt med runt 30 grader i simbassängen och ännu varmare i barnbassängerna.
– Vi har blivit lite kinkigare, vi som badar. Det betyder att slitaget har blivit hårdare och hårdare, säger Kenneth Nilsson (S), kommunstyrelseordförande i Örebro.
SVT Play: ”En tung investering vi pratar om”
Han har just fått en utredning på sitt bord som visar på effekten av den ökade fukten i kommunens badhus. För den höjda badtemperaturen är tillsammans med byggnadernas ålder viktiga orsaker till att många svenska badhus nu står inför omfattande renoveringar. Rost, mögel, sprickor och läckande bassänger är vanligt. Fukten gör att det mesta slits på ett helt annat sätt än i vanliga byggnader.
Prislapp: 80 miljoner
För Örebros del finns det nu något som många kommuner saknar: en prislapp på hur mycket man måste satsa på baden. Över 22 miljoner behövs akut till fyra badhus och två utomhusbad det närmaste året. På tio år räknar utredningen med att det behövs investeringar på totalt över 80 miljoner.
Det är ett besked som har tagits emot med viss lättnad av politikerna. För man vet att det kan bli mycket dyrt att renovera badhus.
– Det är en tung investering vi pratar om. Men kanske inte så tung som vi har befarat, säger Kenneth Nilsson (S).
Akuta reparationer
I väntan på att politikerna ska fatta beslut om var och hur satsningarna ska göras så är det bara akutåtgärder som gäller på badhusen i Örebro.
Men även de är dyra. På Hagabadet arbetar man med att byta gamla kakelfogar för att badet ska vara hygieniskt och godkänt att bada i. Samtidigt lagar man bubbelpoolen som gått sönder. Bara den kostar 1,3 miljoner. Och det finns alltid en beredskap för att något annat plötsligt och oväntat kan haverera i den speciella badhusluften.
– Det är aggressivt. Det är väldigt varmt och fuktigt. Det gör att det inte håller lika länge som i en normal miljö, säger Malin Sundkvist på Örebrobostäder, som sköter Hagabadets lokaler.