Åkeriet: ”Är väldigt oroad över hur vi ska ro det här i land”

Uppdaterad
Publicerad

Drivmedelspriserna når hela tiden nya rekordnivåer. För många av landets åkerier är prishöjningen kännbar – inte minst för Örebrobaserade E.V. Eriksson Transport. Den senaste tiden har man dessutom drabbats av omfattande dieselstölder.

– Det är jättesvårt att skydda sig mot stölderna, säger vd:n Liselotte Dahl Eriksson.

Redan vid årsskiftet höjdes priset på diesel kraftigt.

Då var den främsta orsaken till prishöjningen att dieseldrivna fordon ska bli mer miljövänliga, genom en stegvis ökning av biodrivmedel i dieseln. Nu har kriget i Ukraina och omvärldens sanktioner mot Ryssland pressat upp priserna ytterligare. Totalt har priset på diesel ökat med över tio kronor under det senaste året.

Drivmedelskostnader – Örebro

– Vi märker av det väldigt tydligt, det här är ju en av våra största kostnader, konstaterar Liselotte Dahl Eriksson.

Tvingas ligga ute med stora belopp

Nu oroas hon över att företaget kommer att behöva ligga ute med stora belopp, eftersom de måste betala för bränslet först – innan de kan ta betalt för transporterna.

– Det är inte ens så att allt man får betalt för tar hänsyn till att priset går upp, det beror alldeles på hur avtalen är skrivna med dem som köper transporterna. Så där är vi inte fullt ut kompenserade, säger hon.

I klippet berättar Liselotte mer om hur prisökningarna och dieselstölderna påverkar företaget .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drivmedelskostnader – Örebro

Mer i ämnet