Familjen Lindgjerdet drabbas hårt av höjda drivmedelspriser

Uppdaterad
Publicerad

Björn Lindgjerdet och hans familj är några av de som drabbats av de rekordhöga drivmedelspriserna. När dieseln kostade 28 kronor per liter började Björn fundera på att byta jobb – eller flytta från hemmet i Kilsmo.

Björn Lindgjerdet pendlar totalt 14 mil per dag när han tar sig till och från jobbet i Laxå. Hans fru åker också bil till jobbet och dottern kör A-traktor till skolan eftersom busslinjen är nedlagd.

I klippet: Följ med Björn Lindgjerdet på en åktur och hör hur mycket familjen tankar för varje månad.

Drivmedelskostnader – Örebro

Stödpaket på gång

Regeringen har lagt förslag fram förslag om ett stödpaket på 14 miljarder kronor. Drivmedelsskatten ska tillfälligt sänkas med 1,30 kronor per liter och bilägare ska få 1 000 kronor i engångsersättning. Bilägare som bor på gles- eller landsbygd i något av tre utpekade stödområden kan få ytterligare 500 kronor.

– Det är inte värt så mycket. 1500 kronor är en vecka för mig till jobbet, mer är det inte. Istället för bidraget kanske man skulle öka milersättningen. Då får de som åker långt en ersättning, säger Björn Lindgjerdet.

Trots att han bor i en mindre ort på landsbygden har Björn Lindgjerdet inte rätt till de extra 500 kronorna. Han bor i Örebro kommun, som inte finns med på listan över stödområden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drivmedelskostnader – Örebro

Mer i ämnet