Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansminister Mikael Damberg presenterar under måndagen ett stödpaket till svenska hushåll: ”När vi ser prisökningar till följd av Rysslands krig finns det skäl att agera” Foto: Christine Olsson/TT

Regeringen presenterar stödpaket till hushållen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår ett stödpaket på 14 miljarder kronor för att kompensera svenska hushåll för de rekordhöga priserna på bland annat bensin och diesel. Drivmedelsskatten sänks tillfälligt och varje bilägare ska få 1 000 kronor. 

– Det här är ett kraftfullt åtgärdspaket på både kort och lång sikt, säger finansminister Mikael Damberg (S) på en pressträff.

Den senaste tiden har drivmedelspriserna skjutit i höjden. Elpriserna har legat på historiskt höga nivåer under vintern och nu väntas även en del livsmedel bli dyrare. 

– Prisuppgångarna som vi har sett under en längre tid är på grund av Rysslands agerande och de kraftiga prisuppgångarna vi nu ser på energi och drivmedel är direkt relaterade till den ryska invasionen, säger Damberg.

Regeringens stödpaket innefattar bland annat en tillfälligt sänkt skatt på bensin och diesel från 1 juni till 31 oktober. Enligt regeringens beräkningar innebär skattesänkningen 1,30 kronor lägre pris per liter utöver den skattesänkning på 50 öre som ska ske i maj.

Se alla förslag i faktarutan längst ned.

3,9 miljarder i klimatbonus

Finansministern är inte oroad över att subventionerna ska få negativa konsekvenser för klimatet.

– Jag tror inte att det här är ett förslag som ökar utsläppen. Prisnivåerna på bensin och diesel är exceptionella då är det fullt rimligt att vi ser till att kompensera för prisökningarna. Det gör vi ner till den minimibeskattning som gäller för diesel i EU, säger Damberg.

Han påpekar dock att paketet innehåller ett ökat anslag på 3,9 miljarder kronor i klimatbonus för de som köper främst elbilar. Därmed kommer en person som köper en elbil fortsatt kunna få 70 000 kronor i ekonomiskt stöd.

1 500 kronor till bilägare på landsbygden

Regeringen föreslår även ett direkt stöd på 1 000 kronor till alla privatpersoner som har bil. För bilägare som bor i utpekade gles- och landsbygdsområden kan engångsstödet bli 1 500 kronor. Planen är att kompensationen ska betalas ut automatiskt.

Damberg presenterar även en förlängd elpriskompensation i södra och mellersta Sverige för mars månad. Den som förbrukar mer än 2 000 kWh ska kunna få stöd på uppemot 1 000 kronor.

Höjt bostadsbidrag

Vidare vill regeringen tillfälligt höja bostadsbidraget för barnfamiljer under juli-december 2022. Tilläggsbidraget kommer att motsvara 25 procent av det preliminära bostadsbidraget med ett tak på 1 325 kronor extra per månad.

Dagens reseavdrag föreslås ersättas med en skattereduktion som helt ska baseras på avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen och väntas träda i kraft i januari 2023. Varken färdmedel eller kostnaderna för resorna ska ha någon betydelse för avdraget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabeth Marmorstein: ”Sänkt skatt på bensin och diesel är förmodligen det minsta det kommer bli”. Foto: SVT, Erik Simander/TT

Regeringens åtgärdspaket -punkt för punkt

• Skatten på diesel och bensin sänks tillfälligt juni-oktober 2022

Drivmedelsskatten på diesel och bensin sänks tillfälligt med drygt 1,30 kronor per liter, utöver den skattesänkning med 50 öre som sker i maj. Förslaget ska gälla från den 1 juni till 31 oktober.

• Drivmedelskompensation för privatpersoner

1 000 kronor till privatpersoner som äger en personbil. De som bor i kommuner som ingår i stödområdena 1, 2 eller 3 och äger en personbil får ytterligare 500 kr i kompensation. Det handlar främst om boende i gles- och landsbygder där avstånden är stora. Utgångspunkten är att kompensationen betalas ut automatiskt.

• Ökat anslag för klimatbonus

Anslaget för klimatbonusen ökas med 3,9 miljarder kronor. Därmed kommer en person som köper en elbil fortsatt kunna få 70 000 kronor i ekonomiskt stöd.

• Elpriskompensationen förlängs

Kompensationen förlängs med lägre kompensationsnivåer för mars månad i elprisområden tre och fyra. Ersättning ges för förbrukning mellan 400 kWh och 2 000 kWh per månad. Kompensationen kommer vara mellan 100 kronor och 1 000 kronor.

• Bostadsbidraget för barnfamiljer höjs tillfälligt under juli-december 2022

Ett tillfälligt tilläggsbidrag för barnfamiljer som har, eller senare i år kommer att ha, rätt till bostadsbidrag införs. Tilläggsbidraget kommer att motsvara 25 procent av det preliminära bostadsbidraget och kommer som mest att lämnas med 1 325 kronor per månad.

• Nytt reseavdrag

Dagens reseavdrag ersätts med en skattereduktion som helt baseras på avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen. Varken färdmedel eller kostnaderna för resorna ska ha någon betydelse för avdraget. Målet är att de nya reglerna ska träda i kraft den 1 januari 2023.

 • Reduktionsplikten kommer att frysas

Reduktionsnivåerna för diesel och bensin fryses till 2022 års nivåer under nästa år. Målet att det ska träda i kraft den 1 januari 2023. Regeringen avser också att tidigarelägga uppdraget till Energimyndigheten om att se över om reduktionsnivåerna för diesel och bensin bör justeras från 2024.

• BNP-indexeringen av diesel och bensin pausas

Den årliga omräkningen av skattesatserna på diesel och bensin pausades för 2021 och 2022, vilket även föreslås att göras nästa år. Målet att förslaget ska träda i kraft den 1 januari 2023.

Källa: Pressmeddelande från regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.