Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Charlotta Stenhem på RF-SISU som får oroväckande signaler från klubbarna. Foto: SVT

Höjda elpriser skapar stor oro bland idrottsklubbar i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

De skenande elpriserna har redan nu börjat bli kännbara för idrottsrörelsen. I Örebro län får organisationen RF-SISU in mycket samtal från idrottsklubbar som påverkas.

– För vissa handlar det om överlevnad och för andra att anpassa sin verksamhet, säger Charlotta Stenhem, distriktsordförande för RF-SISU.

Bland många föreningar i länet finns en oro att hyrorna kommer att gå upp, oavsett om man hyr av privata fastighetsägare eller av kommunerna. RF-SISU för med anledning av energikrisen samtal med länets kommuner för att få en bättre lägesbild.

– Vi hade en träff för några veckor sedan och då fanns inga besked om förändringar, insatser eller hyreshöjningar. Men vi ska kalla till en ny träff inom kort, säger Charlotta Stenhem.

Oro att tappa ungdomar igen

En oro som finns bland många föreningar är att man kan komma att höja avgifterna som ett resultat av högre kostnader. Efter en pandemi där många unga slutade idrotta känner även RF-SISU en oro för vad det skulle kunna leda till, nu när många hittat tillbaka till idrotten igen.

– Det här är ju kopplat till familjers ekonomi. Framförallt familjer med låga marginaler som kan tvingas stryka träningsavgiften som första faktura man tar bort. Det är en oro och det är ju kopplat kring vår folkhälsa, säger Charlotta Stenhem.

Beroende på om man har fasta eller bundna elavtal, driver anläggningar själva eller hyr där elen inkluderas eller inte är faktorer som gör att klubbar kan drabbas olika.

Men läget är allvarligt på sina håll. Hör Charlotta Stenhem berätta mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer