Foto: Elin Abelson /Johannes Weckström /SVT

En stjärna på hörsel

Uppdaterad
Publicerad

Åsa Skagerstrand, audionom och doktorand vid audiologiskt forskningscentrum på Universitetssjukhuset i Örebro är årets audionom. Hon har utnämnts till ”The Audiologist of the year 2016” i Sverige.

– Det var för ett tag sedan som det ringde från ett konstigt nummer. Det var någon människa utomlands som hade sökt mig och var angelägen om att jag skulle ringa upp. Så jag gjorde det och fick veta att jag fått utmärkelsen, säger Åsa Skagerstrand.

Nominerad utan vetskap

Det är en av hennes egna patienter som har nominerat henne och hon visste inte själv om det.

– Ja, det finns en möjlighet för patienter att nominera sin egen audionom. Sen är det en expertjury som bedömer vem i varje land som man tycker har påverkat patientens situation på bästa sätt.

Inte bara hörseln

För det är enligt Åsa vad det hela handlar om att vara audionom – att se helhetsbilden.

– Jag har ju hand om patienter med väldigt grava hörselskador och för mig är det viktigt i mitt jobb hur jag bemöter människor. Hur jag hanterar samtalet, hur patienten ser på sig själv och sin situation. Det går liksom inte bara att köra på och stoppa in en hörapparat.

Tekniken inte allt

Hon har med sin långa erfarenhet i yrket sett tekniken utvecklas och på audiologiskt forskningscentrum och audiologiska kliniken arbetar de idag med olika hörapparatmärken som kan programmeras med flera program beroende på hörselnedsättning.

– Tekniken är fantastisk, men den är inte allt. Det viktiga är att se till patientens hela livssituation och vilka följdkonsekvenser det får att inte höra.

Rekommenderar yrket till andra

Nästa vecka kan hon dessutom utses till Europas bästa audionom vid en internationell konferens för audionomer. Utmärkelser i all ära – för Åsa är det inte därför hon valde jobbet en gång för länge sedan.

– Jag ångrar inte en sekund att jag valde det här yrket och jag tycker fler borde välja det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.