Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fredrik Bäcker, biträdande lokalpolisområdeschef, håller med om kommunens beslut om att stänga majoriteten av Örebros offentlig toaletter. Foto: Helena Yohannes Magnusson/SVT

Polisen står bakom beslutet om stängda toaletter

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen stängdes majoriteten av Örebros offentliga toaletter. Polisen har inte varit delaktig i beslutet, men står bakom kommunens val.

– När vi flyttar problembilden så är det alltid en avklingning. Det stora problemet minskar alltid vid en flytt, säger Fredrik Bäcker, biträdande lokalpolisområdeschef.

På fredagen togs beslutet att tillfälligt stänga Örebros offentliga toaletter. Anders Olsson, ordförande i tekniska nämnden, sa då till SVT att beslutet fattades på grund av den sociala- och kriminella problematik som funnits vid toaletterna. En syn som polisen delar.

– Det är synligt i form av narkotikamissbruk, vi ser rester av missbruket inne på toaletterna. Förhoppningsvis kan detta återinföra en viss trygghet, för just den här delen av missbruket skapar otrygghet för gemene man, säger Fredrik Bäcker.

Stängningen har däremot blivit ifrågasatt, främst med tanke på hur de hemlösa drabbas. Men Fredrik Bäcker understryker att toaletterna inte är en human övernattningsplats och därför inte ska tillhandahållas som en plats för övernattning oavsett.

Polisen uppmanade stängning i fjol

I december 2020 stängdes toaletterna på Järntorget tillfälligt, då i samråd med polisen, som önskade ett sådant beslut i syfte att upphöra narkotikaförsäljningen som tillhandahölls på platsen. Men exakt var försäljningen flyttade sig kan Fredrik Bäcker inte svara på.

Se klippet för att höra vad Fredrik Bäcker anser krävs för att man ska få bot på narkotikaförsäljningen långsiktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer