Hot och våld riktat mot vårdpersonal är ett stort problem inom Region Örebro län. Foto: Martin Wik/SVT

Hot och våld mot vårdpersonal – slag mot huvudet, strypgrepp och dödshot

Uppdaterad
Publicerad

Förra året registrerades 234 avvikelser om hot och våld inom Region Örebro län. Nästan alla avvikelserapporter handlade om hot eller våld mot regionens egen personal. 

Hot om dödligt våld, hot om våldtäkt och sexuella trakasserier återfinns i de avvikelserapporter som skrivs av de sjuksköterskor, läkare eller annan personal som utsätts.  

Även slag mot huvud, sparkar mot mage och strypgrepp återkommer i flera rapporter.  

Karin Haster ser allvarligt på de hot och det våld som riktas mot hennes personal på psykiatrin. Foto: Pressbild

Flest avvikelser har skrivits från psykiatrin – totalt 124 av 234. Områdeschefen för psykiatrin, Karin Haster, är inte förvånad över siffrorna men ser allvarligt på statistiken.  

– Det är klart att vi ser allvarligt på att våra medarbetare drabbas av hot och våld i sitt arbete. De förtjänar också en bra arbetsmiljö.  

– Att det är många hotfulla situationer hos oss beror också på att vi vårdar många som inte vill vara här och som påverkas av diagnoser eller annat.

Haster menar att hoten och våldet mot personal måste minska i framtiden.  

– Det här är högprioriterat hos oss. Vi vill att arbetsmiljön ska bli bättre och att vi ska kunna hindra hotfulla situationer innan de uppstår.

Starta klippet för att se exempel på vad vårdpersonalen utsätts för

Hot- och våldsavvikelser – år för år

2016: 198 st

2017: 247 st

2018: 249 st

2019: 234 st

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.