Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vd:n Pantrik Hanberger om hur hotellet riskerar att förlora personal när de nya reglerna börjar gälla. Foto: Hannah Gustafsson

Hotellet i Örebro drabbas av de nya reglerna: ”Riskerar att förlora personal”

Publicerad

Just nu har Clarion hotel i Örebro personal från 16 länder. Men när de nya reglerna kring arbetskraftsinvandring införs riskerar de att förlora personal, det menar Patrik Hanberger, vd.

Den 1 november ändras reglerna för arbetskraftsinvandring från länder utanför Europa. Det innebär att anställda måste tjäna mer än 27 000 kronor i månadslön.

– Inom svensk näringsliv har det här talats om länge. Däremot tror jag inte medvetenheten är jättestor. Lite grann har det här gått under radarn, så det är hög tid att börja prata om det, säger Patrik Hanberger.

I klippet ovan berättar Patrik Hanberger om hur just han och hans personal drabbas av de nya reglerna.

Kan inte höja löner

Hotellet kan inte heller höja lönen för de anställda eftersom det inte är de som reglerar löneläget, menar Patrik Hanberger.

– Det här blir ett ingrepp i det som vi har arbetet med i Sverige i många år. Det är arbetsmarknadens partner som ska avgöra det. Till skillnad från många andra länder så arbetar vi inte med minimilöner utan med kollektivavtal, så det vore att riva upp hela det arbetssättet som har varit väldigt framgångsrikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.