Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karl Hulterström på Svenskt Näringsliv menar att företag drabbas när de inte kan ha kvar medarbetare. Foto: SVT

Svenskt näringsliv kritiska till nya lönegolvet för arbetskraftsinvandrare

Uppdaterad
Publicerad

Nu skärps kraven för arbetstillstånd i Sverige. Den 1 november måste en utomeuropeisk arbetskraftsinvandrare tjäna drygt 27 000 kronor i månaden.

– Helt fel tänkt. Det behöver bli lättare för företagen att hitta kompetens, inte svårare, säger Karl Hulterström, regionchef för Svenskt näringsliv i Örebro län.

Karl Hulterström är mycket kritisk till det nya lönegolvet. Enligt Svenskt Näringsliv blir det för många företag inte längre möjligt att anställa från länder utanför EU.

– Det är också en lönenivå som ligger över kollektivavtalet i många bristyrken.

Enligt arbetsmarknadsminister Johan Pehrson är ett lönegolv bra bland annat för att motverka att människor utnyttjas. Vad säger du om det?

− Vi kommer inte åt kriminella arbetsgivare genom att politiker sätter ett lönegolv. De verkar ju redan idag utanför systemet och den svenska modellen med kollektivavtal. För att komma åt dem måste man göra andra saker.

I klippet berättar Karl Hulterström mer om hur han menar att företag i regionen drabbas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.