Malin Ackholt från hotell- och restaurangfacket och Björn Fransson från Örebrokompaniet ser med oro på framtiden. Foto: SVT

Hotet mot restaurangerna – har svårt få tillbaka de som lämnat

Uppdaterad
Publicerad

Många människor har lämnat restaurangbranschen under pandemin och bytt bana helt. Nu står branschen inför stora utmaningar för att klara av kompetensförjningen.

– Det är ett stort bekymmer, säger Björn Fransson, besöksutvecklare på Örebrokompaniet.

Omkring 50 000 restaurangjobb försvann under pandemin enligt branschorganisationen Visita. Många hade inget val än att byta jobb eller utbilda sig. Men i takt med att samhället öppnats upp igen skriker branschen efter att få tillbaka personalen som lämnat, något som är lättare sagt än gjort.

– Många har skapat sig en ny tillvaro och då kan det vara svårt att locka tillbaka personerna, menar Björn Fransson.

Coronapandemin

Oro inför framtiden

Även hotell- och restaurangfacket vittnar om samma bekymmer över hela landet.

– Vi ser att många av våra medlemmar gått till nya jobb snabbt och många har gått vidare till utbildning. Ändå är arbetslösheten inom vår grupp dubbelt så hög än andra branscher, säger Malin Ackholt, ordförande i förbundet.

Hör mer i klippet om problemen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet