Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Rastad, vd på Humana, har bråda dagar och beskriver hur man jobbar nu mitt i all turbulens. Foto: SVT

Humana överklagar Ivo:s beslut – Vd: ”Har jobbat hårt för att få ut information till kunderna”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kom Ivo:s beslut att omsorgsföretaget Humana mister tillståndet att bedriva personlig assistans. 2 000 brukare och 11 000 anställda över hela landet berörs av beslutet som Humana kommer att överklaga under onsdagseftermiddagen eller på torsdagen.

– Vi har jobbat dygnet runt för att gå igenom beslutet och formulera vårt svar, säger Johanna Rastad, vd Humana.

I samband med överklagan kommer Humana att begära inhibition. Alltså att de ska få tillstånd att fortsätta bedriva verksamhet tills dess att förvaltningsrätten behandlat företagets överklagan.

– Vi har till den 10 februari på oss att avveckla verksamheten. Beviljas vi inte inhibition så är det avveckling som gäller, säger Johanna Rastad och fortsätter:

– Då kommer våra nuvarande kunder att få söka sig en annan assistans-samordnare eller vända sig till kommunen, säger hon.

Återkrav från Försäkringskassan

Ivo grundar sitt beslut på bland annat 27 återkrav som Försäkringskassan fattat beslut om. Det handlar om fall där Försäkringskassan bedömt att assistansersättning betalats ut felaktigt. Totalt rör det sig om 100 miljoner kronor.

– Jag ifrågasätter ett sådant här skarpt beslut baserat på så få beslut om återkrav och där merparten inte har vunnit laga kraft ännu, säger Johanna Rastad.

”Betydande bevisvärde”

Trots att flera av de här fallen fortfarande är under prövning skriver Ivo att ”Återkravsbesluten från Försäkringskassan är välmotiverade  och har ett betydande bevisvärde”. I beslutet har Ivo även vägt in anmälningar om brister hos Humana från sex kommuner.

I klippet hör du Johanna Rastad, vd Humana.

Så här många brukare berörs där du bor

Skåne  – 250

Blekinge – 40

Halland – 70

Kronoberg – 20

Kalmar – 40

Jönköping – 60

Västra Götaland – 350

Östergötland – 100

Södermanland – 70

Stockholm – 500

Gotland – 10

Örebro – 90

Värmland  – 60

Västmanland – 60

Uppsala – 70

Dalarna – 50

Gävleborg – 40

Jämtland – 20

Västernorrland – 30

Västerbotten – 50

Norrbotten – 50

Källa: Humana

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.