Hundtränare och hundpsykolog Elin Dahlin med hundarna Uno, Australian shepheard och Zelma, Golden Retriever. Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Instruktören: ”Träna hunden i förväg på arbetsplatsen så att den blir trygg”

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs en hel del arbete för att få det att fungera att ta med sig hunden till kontoret, det konstaterar hundinstruktör och hundpsykolog Elin Dahlin. Och det räcker oftast inte med att bara hunden tränar, tvåbenta arbetskamrater måste också förstå vad som gäller för att allt ska löpa smärtfritt.

Då allt fler hundar har registrerats under coronapandemin är det kanske naturligt att flera arbetsplatser öppnar upp för att hundar kan följa med.

Men enligt Elin Dahlin innebär det att man också måste träna för att vara förberedd.

Coronaviruset i Örebro län

– En hund som inte känner sig trygg i miljön eller med människorna kan bli väldigt stressad och ha svårt att komma till ro, säger hon. Det är bra att träna på att lämna hunden ensam en stund eller kunna kalla in den snabbt.

Vill alltid vara med sin förare

Däremot menar Elin att hundar alltid mår bäst av att vara med sina förare.

– Så på det viset är det ju bra att de får vara med men faktorer som ålder, ras och kynne kan ändå göra att det inte är den bästa lösningen.

”Coronahundar” kan behöva mer träning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet