Krisande ÖSK kommer att stöttas av kommunen genom tre hyresfria månader efter ett beslut i fritidsnämnden. Foto: Johannes Weckström /SVT

Hyresfritt för krisande ÖSK när elitlicensen är hotad

Uppdaterad
Publicerad

Krisande ÖSK får tre hyresfria månader, motsvarande nära en halv miljon kronor av Örebro kommun. I första hand handlar åtgärden om att rädda kvar krisande ÖSK:s elitlicens. Samtidigt får även Kif Örebro får tre hyresfria månader.

ÖSK har krav på sig att uppvisa en budget i balans innan årsskiftet för att behålla sin elitserielicens och har därför kontaktat kommunen och bett om hjälp.

– Det har inkommit en skrivelse från klubben med en vädjan och ärendet har beretts snabbt. Vi kan inte gå in med direkt stöd, men har beslutat att ÖSK och även KIF Örebro kommer att få tre hyresfria månader, säger Jonas Håård (S), fritidsnämndens ordförande.

Växande underskott

5 miljoner kronor i budgeterat underskott gick man in i 2022 med. Klubbens prognosticerade underskott uppges i skrivelsen hamna på mellan 8 och 9 miljoner kronor för innevarande år. I det akuta läget uppges man behöva få in cirka 2 miljoner kronor, vilket till största delen kommer täckas av partners och finansiärer, enligt ÖSK:s styrelse.

”Klubben riskerar såväl elitlicensen som klubbens fortlevnad med så stort underskott”, skriver man i brevet.

Vänsterpartiet är kritiska dels till att skattemedel används och att damfotbollen, som inte sökt pengar kompenseras.

– Det här var det sätt vi kunde hantera det på, säger Jonas Håård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer