Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I kvarteret Polstjärnan, norr om centrum, är planen att riva sex hyreshus, berättade Boabs vd Thomas Hjelmqvist vid tisdagens informationsmöte. Hör mer om planerna i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Efter största befolkningstappet i Sverige – här får boende i kvarter Trasten i Hällefors besked om rivning

Uppdaterad
Publicerad

Hällefors är kommunen som tappade flest invånare i Sverige under förra året. Nu vill det kommunala bostadsbolaget Boab riva hyreshus där flera lägenheter står tomma. Under tisdagen kallades boende till ett informationsmöte om rivningsplanerna.

På bostadsbolagets hemsida bekrivs kvarteret Trasten som ”ett äldre pietetsfullt centrumkvarter med lummiga vackra gårdar”. Men det hjälper inte. Många lägenheter står tomma i dagsläget, bostadsbolaget blöder och ser ingen ljusning.

– Det är tyvärr så att i den omvärldsanalys som är gjord kommer Hällefors befolkning inte öka i en utsträckning som motiverar att ha så många tommma lägenheter, säger vd:n Thomas Hjelmqvist.

I klippet berättar vd Thomas Hjelmqvist om situationen och vad som kommer hända framöver.

Många frågor från boende

– Syftet är att ge information och en bakgrund till de som berörs. Det finns många frågor från de boende och vi vill lugna dem och berätta att det kommer ordnas fram alternativa boenden, säger Thomas Hjelmqvist.

Han berättar att bolaget i en framtid kan uppföra modernare hyresfastigheter med lägenheter som är mer efterfrågade.

– Det folk vill ha är centrumnära boenden med högre standard än de här husen erbjuder. Det kan handla om större balkonger, öppna kök och så vidare.

Omflyttningar kan inledas före sommaren

Om planerna går i lås kommer rivningarna inledas i början av nästa år. Men det blir aktuellt först när omflyttningar av kvarvarande hyresgäster har gjorts. Frågan ska också behandlas i fullmäktige.

– Vi arbetar parallellt med att planera det här och hoppas komma igång med omflyttningar före sommaren, säger Hjelmqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.