Foto: SVT

Hyreskrig på galleria i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

22 butiker i Marieberg galleria har varit i hyresnämnden det senaste året. Anledningen är de nya hyreshöjningar som har delats ut och som hyresgästerna menar är oskäligt höga.

– Vi fick en uppsägning av kontraktet och då ville de ha ungefär 30 procent i hyreshöjning, säger George Kurt som driver The Coffee.

Det är inte bara han som har reagerat på hyreshöjningen. En ännu högre sådan fick Suad Poric som driver The Body Shop.

– Vi har fått en hyrehöjning som i grunden är 53 procent högre än tidigare, berättar han.

Steen och Ström står som ägare av gallerian och där menar man att de hyror som nu begärs är helt enligt marknadsvärdet.

– Jag kan inte gå in på några enskilda hyresgäster eller enskilda förhandlingar. Men vi har gjort bedömningen att den här lokalen har det marknadsvärdet, säger Johan Forsgren som är centrumledare för Marieberg galleria.

Tillbakavisar försäljning

Bland butiksägarna talas det nu om att anledningen till de höga hyreshöjningarna är att man planerar att sälja gallerian. Men det är något som man på Steen och Ström bestämt tillbakavisar.

– Vi har en fransk ägare sedan 2008 med ett långsiktigt förhållningssätt till sin verksamhet och den svenska marknaden. Marieberg passar väldigt bra in i den portföljen, så vi har inga ambitioner alls att sälja, säger Charles Larsson, marknadschef på Steen och Ström.

Oavsett anledning är hyreshöjningarna ett faktum. Men flera butiker har vägrat skriva på sina kontrakt, och en av dem är George Kurt på The Coffee.

– Vi kommer inte att skriva på, då är det bättre att vi slår igen. Jag har hållit på i 32 år och jag accepterar inga slavkontrakt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.