Foto: Pelle Råssjö /SVT

Sommarsolen sken i fårhagen – blev solel till kunderna

Uppdaterad
Publicerad

I somras invigdes länets största markförlagda solpark i en fårhage i Lindesberg. Sen dess har anläggningen producerat el från solen och i augusti levererades ren solel till kunderna.

Den kommunägda Solhagen i Torphyttan i Lindesberg som togs i bruk i mitten av juni har levererat 150 000 kilowattimmar el under sommarmånaderna juli och augusti.

– Juli var en testmånad där Solhagen ingick i vår normala produktionsmix, men från och med augusti levererar vi hållbar solel från fårhagen i Torphyttan till våra kunder, meddelar Peter Ström, Chef Elproduktion på Linde energi i ett pressmeddelande.

Paneler hyrs ut

Drygt hälften av de 1 400 panelerna har hyrts ut till elkunder som av olika skäl inte själva kan ha solpaneler hemma.

– Tidigare har endast den som ägt en fastighet med möjlighet att installera en solanläggning på sitt tak kunnat satsa på solel. Nu har vi öppnat dörren för en helt ny lösning, som gör det möjligt för alla att satsa på solen som energikälla, säger Joakim Johansson, affärsområdeschef El på Linde energi.

Enligt Linde energi har intresset varit överväldigande – och man räknar med att kunna förse 100 hushåll med el varje år.

Invigning: hösten 2020
Maximal eleffekt: 500 kW
Bedömd årlig elproduktion: 500 MWh (=500 000 kWh)
Markyta: 0,8 hektar
Bedömd livslängd: 30 år

Källa: Linde energi

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer