Hör initiativtagarna berätta om hur de räddade gymmet i Grythyttan. Foto: SVT

Ideella krafter räddar gymmet

Uppdaterad
Publicerad

När Campusgymmet valde att inte fortsätta driva gymmet i Grythyttan hotades det av nedläggning. Men med hjälp av en ideell förening är det nu räddat.

– Jag tycker att Grythyttan ska ha ett gym helt enkelt, säger initiativtagaren Carola Mogren.

Campusgymmet driver träningsverksamhet vid Örebro Universitet och har sedan tio år tillbaka även drivit en liknande verksamhet på campusområdet i Grythyttan. Men i somras tog de beslutet att inte fortsätta med verksamheten i Grythyttan från och med 2018.

– Det kom som ett slag i nacken när jag fick höra att gymmet riskerades att läggas ner. Jag tyckte inte att det skulle behövas, säger Carola Mogren.

”Det är superviktigt”

Hällefors är en liten kommun, Grythyttan en ännu mindre by. För studenterna som hamnar här är inte utbudet av fritidssysselsättningar lika stort som på många andra studieorter. Därför är ett ställe där man kan träna viktigt för många studenter.

– Det är superviktigt. Dels för att vi inte har så mycket att göra här i Grythyttan, och dels för att det är viktigt med träning och hälsa, säger studenten och initiativtagaren Jasin Bouklin.

Har stora mål

Tillsammans med flera andra initiativtagare kommer de nu att fortsätta driva gymmet som en ideell förening. Någon större konkret förändring kommer inte att ske, men vilka ambitioner man har råder det inget tvivel om.

– Vi har ett jättestort intresse från både lokalbefolkningen och studenter, så det kommer bara att gå uppåt. Vi har stora mål och ambitioner med det här och tillsammans kommer vi lyckas nå dem, säger Jasin Bouklin.

I Grythyttan finns ytterligare ett gym som har en annan träningsinriktning samt tar in ett begränsat antal medlemmar. I grannsamhället Hällefors ska ett nytt gym öppna inom kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.