Markko Kallio uppmanar till mer samarbete för att färre arbetsolyckor ska inträffa. Foto: SVT

IF Metall om arbetsolyckorna: Stress gör att säkerheten glöms bort

Publicerad

Tillverkningsindustrin är en av de branscher som drabbas hårdast av arbetsolyckor. Fackförbundet IF Metall pekar ut stress som en tungt vägande faktor till att olyckor fortsätter inträffa.

– Företagen skär ner på personal, men lägger samtidigt till fler arbetsuppgifter, säger IF Metalls regionala skyddsombud, Markko Kallio

Under 2019 rapporterades 4567 arbetsskador och arbetsolyckor inom tillverkningsindustrin i Sverige.  

En stor anledning till att olyckorna är höga inom tillverkningsindustrin är stressnivån, menar Markko Kallio, regionalt skyddsombud hos IF Metall i Örebro.

– Företagen skär ner på personal, men lägger samtidigt till fler arbetsuppgifter. Då tummar arbetstagaren på säkerheten för att hinna med och då ökar risken för både skador och olyckor. 

Olika mognad hos företag

Markko Kallio säger att de kan se en skillnad på arbetsmiljöarbetet från företag till företag.

– De stora företagen har oftare bättre rutiner vad gäller arbetsmiljön. De mindre företagen brister i sina kunskaper, tycker jag. 

– Med det sagt så är det i regel en större stress på de stora företagen, vilket ökar risken för olyckor. 

Systematiskt arbetsmiljöarbete vägen framåt

För att komma tillrätta med problemen behöver företagen inom branschen bli bättre på att tillämpa ett systematiskt arbetsmiljöarbete, menar Markko Kallio.

– Vi måste samarbeta mer mellan arbetstagare och arbetsgivare, vi måste utveckla vårt systematiska arbetsmiljöarbete för att se vad det finns för risker i det dagliga arbetet och vilka åtgärder vi kan behöva sätta in.  

Andra branscher med många arbetsolyckor/skador

Vård och omsorg: 6041 anmälningar

Transport- och magasineringsföretag: 3813 anmälningar

Byggindustri: 3716 anmälningar

Gruvor och mineralutvinning: 3157 anmälningar

Statistiken avser anmälningar i hela Sverige år 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.