Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Över 1000 arbetsolyckor varje år – Arbetsmiljöverket: Inga olyckor behöver inträffa Foto: Hossein Salmanzadeh/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Över 1000 arbetsolyckor varje år – Arbetsmiljöverket: Inga olyckor behöver inträffa

Uppdaterad
Publicerad

1098 arbetsolyckor i Örebro län rapporterades under 2019 in till Arbetsmiljöverket. Nu säger sektionschefen på Arbetsmiljöverket, Peder Carlsson, att den siffran skulle kunna vara noll:
– Om man skulle följa våra föreskrifter till punkt och pricka skulle inga arbetsolyckor inträffa.

Drygt 34 000 skador eller olyckor som lett till sjukskrivning anmäls varje år till Arbetsmiljöverket. Så har det också sett ut de senaste fyra åren. Statistiken har varken gått kraftigt uppåt eller nedåt.  

Arbetsmiljöverkets sektionschef i Örebro, Peder Carlsson, tror att statistiken pekat uppåt ifall det inte vore för Arbetsmiljöverkets extra insatser.  

– Jag tror statistiken varit högre om vi inte hade varit lika mycket ute i  verksamheterna som vi är numera. Vi är även fler inspektörer nu än vad vi var för några rå sedan.   

Varför tror du att den skulle varit högre? 

– Arbetstagarna är i regel mer stressade i dag. Färre personer ska utföra fler arbetsuppgifter. Det håller inte i längden.

Män drabbas oftast

Av de som drabbades av olyckor på arbetsplatsen förra året var 58 procent män och 42 kvinnor. När det kommer till de allvarligare olyckorna är männen ännu mer överrepresenterade, menar Peder Carlsson. 

– Männen drabbas av fler allvarliga olyckor är kvinnorna. De gör det dels för att de jobbar i farligare branscher, dels för att de generellt utsätter sig själva för större risker.

1098 olyckor kan bli noll

I snitt sker nästan 94 arbetsolyckor per dag i Sverige. I Örebro län är den siffran lite drygt tre olyckor per dag.  

Men trots att det sker så många olyckor på arbetsplatserna runtom i länet och Sverige menar Peder Carlsson att antalet olyckor skulle kunna vara noll. 

– Jobbar man enligt ett systematiskt arbetsmiljöarbete skulle antalet sjunka. Om man skulle följa våra föreskrifter till punkt och prick skulle inga arbetsolyckor inträffa. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer