Foto: TT

Imambrist på svenska anstalter – fångar kan radikaliseras

Uppdaterad
Publicerad

Imamer utgör en viktig del för att undvika att intagna på svenska fängelser blir radikaliserade. Trots det saknas det i nuläget imamer på mer än var femte anstalt och häkte.

– Det är ett problem, säger Kenneth Gustafsson som är chef på Kumlaanstalten.

Enligt Kriminalvården har antalet radikaliserade fångar ökat de senaste åren. För att förhindra att radikala åsikter sprids inne på anstalter lyfter Kriminalvården själva vikten av att ha muslimska religösa företrädare – imamer – som kan ge vägledning till intagna och personal.

Men i nuläget saknas det imamer på närmare 20 av 77 svenska anstalter och häkten.

– Vi borde ha en imam som kan agera själasörjare och hålla bön men det är ett problem att hitta imamer som kan ta uppdragen, säger Kenneth Gustafsson.

Ingen imam på Kumla

På Kumlaanstalten som är Sveriges största fängelse med över 400 intagna är uppskattningsvis var tredje intagen muslim. Men trots det har ingen imam besökt anstalten på två och ett halvt år.

– Jag vet att det finns ett missnöje över att det inte finns någon imam men det är ingen upprorsstämmning.

En av imamerna som tidigare besökte Kumla har gått i pension. En annan hade över 20 mil till anstalten, enkel väg.

Kontrolleras av Säpo

Sedan ett drygt år tillbaka är det Sveriges Kristna Råd (SKR) som har fått uppdraget från Kriminalvården att rekrytera religiösa självavårdare från alla religioner.

De arbetar nu aktivt för att hitta lämpliga imamer som kan besöka alla anstalter och förhoppningsvis ska problemet vara löst om ett drygt år.

– På vissa orter är det extra svårt att hitta någon som delar samma värdegrund som Kriminalvården har, säger Susanne Rodmar som är konsulent på Sveriges Kristna Råd.

Innan en imam kan börja jobba på anstalter gör Säkerhetspolisen en bedömning. I vissa lägen kan deras utlåtande hindra imamer från att börja på anstalter. Samtidigt har SKR nu hittat en ny imam som om några veckor kommer att börja besöka ett flertal anstalter och häkten i Göteborgsområdet.

– Vi ser över hur vi kan arbeta för att hitta ännu fler kontaktytor där vi kan hitta fler Imamer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.