Orsaken är enligt företaget övertalighet och att man vill minska konstnade för att bli mer mer konskurrenskraftiga. InfraNord hänvisar till att regeringen kräver att företaget går med vinst från 2016.
Varslet kommer, enligt vd:n att drabba kontor över hela landet. Företaget har kontor på 74 orter i landet, bland annat i Örebro, Hallsberg, Västerås, Fagersta, Sala och Köping. Det är fortfarande oklart om anställda på dessa kontor kommer att drabbas av varslet.
– Det handlar om en spridning över hela landet, från norr till söder. Vi kan inte säga ännu vilka orter det kommer att drabba, säger Per Öhman som är vd.
Han berättar också att det framförallt handlar om tjänster inom ledning och administration som kommer att försvinna.
Förhandlingar kommer att inledas efter den 7 januari och enligt personalchefen kommer det antagligen inte att bli känt förrän i början av februari vilka orter som kommer att påverkas av varslet.
Drabbar järnvägen
Varslet kommer samtidigt som den svenska järnvägen, enligt så gott som alla bedömare, är i stort behov underhåll.
Fackförbundet Seko påpekar att Socialdemokraterna i valrörelsen gick till val på att underhållet av järnvägen skulle bedrivas i regi av staten.
– Det här är ett hårt slag mot de anställda på Infranord och en julklapp ingen hade önskat sig. Vi behöver mer underhåll av den eftersatta järnvägen, inte mindre, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén i en skriftlig kommentar.
– Det drabbar järnvägen hårt då det blir färre som kan underhålla de grovt eftersatta järnvägsspåren. Järnvägen behöver alla goda krafter som finns men nu kommer det ta än längre tid att rusta upp systemet”, fortsätter Rudén.
Infranord arbetar med underhåll och modernisering av järnvägar. Bolaget har skurit ned kraftigt på antalet anställda det senaste året.