Örebrobostäders huvudkontor. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Direkt till inkasso när ÖBO:s hyresgäster är sena med betalningen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny sammanställning skickar 4 av 5 av landets största allmännyttiga bostadsbolag direkt ett inkassobrev till hyresgäster som är sena med hyran, istället för en påminnelse. Ett av dem är Örebrobostäder, Öbo.

Sammanställningen har gjorts av Hem&hyra och visar att 40 av 50 av landets största allmännyttiga bostadsbolag valt att direkt skicka inkassobrev när hyran inte betalats i tid.

Till Hem&hyra säger Tove Höckert, jurist på Sveriges Allmännytta, att det är en rekommendation att i första hand skicka påminnelser, men att det är upp till bolagen själva att bestämma hur man vill göra. Örebrobostäder har valt att lägga ner påminnelserna.

– Det här är inget nytt, det har varit så under många år att vi inte skickar påminnelse, utan direkt ett inkassobrev på 180 kronor runt den 8-9 i månaden, säger Petra Östling, gruppchef för hyresredovisningen hos Öbo.

Vill att alla ska betala i tid

Hon jobbade inte på Öbo när man slutade med påminnelser, men vet att bytet gjordes för att hjälpa hyresgäster som har det svårt med det ekonomiska.

– Tidigare, när vi hade påminnelser, agerade man som att det blev en förlängd betalningstid, att man inte behövde betala utan att man hade fler dagar på sig. Vi vill ju att våra hyresgäster ska betala i tid och är måna om att våra hyresgäster ska bo kvar.

– Det är även vräkningsförebyggande och vi jobbar mycket med kronofogden och försörjningstöd hos kommunen, de som har hand om bidrag. Ligger man efter så jobbar vi för att man ska komma ikapp, vi försöker hjälpa folk i rätt riktning. På så sätt löser sig många av ärendena hos Kronofogden och vi har ett lågt antal verkställda vräkningar. 2017 hade vi två stycken och 2018 sju, säger Petra Östling.

1 000 inkassobrev per månad

I dagsläget har Öbo runt 23 000 hyreslägenheter och varje månad skickas runt 1 000 inkassobrev ut.

– I slutet av månaden är det ungefär 90 kvar som då inte betalt. Då blir det ett ärende hos Kronofogden, säger Petra Östling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.