Foto: TT/Marcus Ericsson

Kryll till middag – insekter nya trenden

Uppdaterad
Publicerad

Käka syrsor, kittlar dödsskönt i kistan. Så heter ett nytt projekt som nu får en halv miljon kronor för att att utvecka nytänkande matproduktion som består av insekter.

En sfärisk byggnad för insektsodling som kan placeras i exempelvis rondeller, för att inte konkurrera om marken. Det är grundtanken i det nya projektet ”Käka syrsor, kittlar dödsskönt i kistan”.

Projektet får nu 500.000 kronor från Vinnova för att utveckla hållbar matproduktion i stadsmiljöer.

– Jag tror en del kommer att äta för att man vill göra en insatts för miljön, för att man är road av mat, man vill testa nytt. Men för att vi faktiskt ska kunna få en bred konsumtion där flera vill äta och där med göra effekt för miljön så tror jag nycken är att det ska smaka bra och sen får det gärna se aptitligt ut också, säger Annika Grälls, projektledare externa relationer på Örebro universitet.

Ska studera vad som krävs

Projektet genomförs av Örebro universitet tillsammans med arkitektbyrån Belatchew, ICA, Örebro kommun och Länsstyrelsen.

– Vi ska nu studera vad som krävs för att utveckla den här tanken från ritbordet till en testverksamhet för storskalig proteinproduktion i stadsmiljö, säger Annika Grälls.

Målet är att hitta insekter som kan bli ett näringsriktigt, smakligt och grönt alternativ för mat. I Sverige har lantbruksuniversitetet hittat tre intressanta insekter för svenska förhållanden: gräshoppa, honungsbi och mjölbagge.

”Finns potential”

Ola Ohlin är köksmästare på en restaurang i Örebro. Han tror att det kan finnas potential för insekter som mat i framtiden. Men än är det en bit kvar, säger han.

– I nuläget är det nog svårt att få till insekt på tallrik som lockbete för gäster.  Men som tillbehör i olika sammanhang, kanske malda i olika sammanhang eller tillsammans med varor som vi generellt tycker känns bättre, så tror jag det kommer finnas en stor potential för detta protein, säger Ola Ohlin köksmästare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.