Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Intagna har själva fått tillverka sängar för att hjälpa till att lösa platsbristen. Foto: SVT

Intagna på Kumlaanstalten tillverkar våningssängar – för att lösa platsbristen

Uppdaterad
Publicerad

Akut platsbrist i fängelser och häkten. Då har Kumlaanstalten hittat en del av lösningen i våningssängar – som de intagna själva får bygga.

– Det tickar in ordrar hela tiden, säger Mikael Schyrman, kriminalvårdsintendent och chef över Kumlaanstaltens verkstäder.

Starta klippet för att få en unik inblick i den, bokstavligt talat, slutna verkstaden på Kumlaanstalten.

I september gick Kriminalvården upp i stabsläge. Situationen beskrevs av generaldirektör Martin Holmgren som så allvarlig att myndigheten stod inför risken att inte klara sitt grunduppdrag.

Den kortsiktiga lösningen nu är att placera två intagna i ett och samma rum. Men två i samma rum kräver också två sängar.

Över 500 sängar hittills

För att möta det ökade behovet har alltså intagna på Kumlaanstalten nu börjat tillverka egna våningssängar. Hittills har de byggt cirka 500 våningssängar den egna träindustrin inne på anstalten, och fler lär det bli.

– Vi vet inte riktigt hur många det blir i slutänden, berättar Mikael Schyrman, kriminalvårdsintendent och chef över Kumlaanstaltens verkstäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.