Hör intensivvårdschefen berätta om intensivvården av covidsjuka. Foto: SVT

Intensivvårdschefen: ”Det här kommer sätta djupa spår i oss”

Publicerad

Mer än dubbelt så många intensivvårdsplatser, nya arbetssätt och patienter som vårdas mycket längre än vanligt. Coronapandemin innebär tuffa utmaningar för vården. Men trots alla påfrestningar menar överläkaren Kristian Thörn att det kan komma någonting positivt ur den här exceptionella tiden.

– Plötsligt använder vi nya smarta arbetssätt, saker som vi tänkt på men inte kommit till skott med har vi nu genomfört och det gäller inte bara intensivvården, säger han.

När människor började insjukna i covid-19 behövde intensivvården ställas om för att räcka till. Eftersom det inte finns tillräckligt många intensivvårdsjuksköterskor byggdes nya team upp där även narkossköterskor, läkare, undersköterskor och annan personal ingår.

Coronaviruset i Örebro län

– Det har gått fantastiskt bra tack vare personalens inställning, säger Kristian Thörn, överläkare och tillförordnad verksamhetschef för intensivvården i Region Örebro län.

Nya prövningar för personalen

Covidarbetet innebär nya prövningar för personalen. Normalt sett har de nära kontakter med patientens anhöriga, kontakter som nu måste skötas på ett annat sätt.

– Vi har nya riktlinjer som innebär att vi dagligen pratar med de anhöriga, oftast över telefon. Ibland möts vi utanför sjukhuset. I enstaka fall har vi ordnat så att de anhöriga får komma in på avdelningen, men det är väldigt svårt, säger Kristian Thörn.

Vad har du för tankar om corona och hur det har påverkat oss?

– Just nu fokuserar vi så på att genomföra det arbete som krävs för patienterna så jag har inte hunnit reflektera, men jag är helt övertygad om att det här kommer att sätta djupa spår i oss framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet