Flera kommuner i länet förbereder för invasion av granbarkborre

Uppdaterad
Publicerad

Granbarkborrens utbredning gör nu att Skogsstyrelsen beslutat att utöka området där den oönskade insekten ska bekämpas. För första gången ingår sex kommuner i Örebro län.

Skogsstyrelsens experter gör bedömningen att angreppet av granbarkborrar i södra Sverige kommer att bli minst lika stort som efter sommaren 2018. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

En miljard kronor

2018 visade en inventering av skogsbrukets att granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige, motsvarande ett virkesvärde på omkring en miljard kronor.

Angreppen är värst i sydöstra Götaland, men även i andra områden är angreppen betydande.

Skogsägare uppmanas hålla koll

Skogsstyrelsen har därför fattat beslut om att klassa ett rekordstort område som bekämpningsområde där bland annat sex kommuner i Örebro län ingår.

– Det kommer krävas mycket av alla aktörer och vi behöver skogsägare som är på tårna för att lindra omfattningen, säger Mats Carlén, Skogsstyrelsens regionskadesamordnare i Region Syd.

De här delarna ingår i det nya bekämpningsområdet:

  • Örebro län: Laxå, Askersunds, Hallsbergs, Kumla, Örebro och Lekebergs kommuner
  • Södermanlands, Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Blekinge län,
  • Skåne län: Osby, Östra Göinge, Bromölla, Kristianstads, Hörby, Höör, Hässleholms, Perstorps, Klippans, Örkelljunga och Ängelholms kommuner,
  • Västra Götalands län: Vara, Falköpings, Tidaholms, Hjo, Tibro, Skövde, Skara, Lidköping, Götene, Mariestads, Gullspångs, Töreboda och Karlsborgs kommuner,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.