Nästan 100 vändor flög Giorgio Zupo och hans kollegor under torsdagen. Foto: Thomas Wedin / SVT

Italienska flygkaptenen har släppt vatten på branden: ”Den är enorm”

Publicerad

Skogsbranden som just nu härjar i Ljusdal är väldigt stor och har orsakat stora skador. Det säger flygkapten Giorgio Zupos som tillammans med sina kollegor i ett av de italienska brandbekämpningsplanen släppt över 600 ton vatten över branden.

Det var i tisdags som Giorgio Zupo och hans kollegor kom till Sverige för att hjälpa till med släckningsarbetet av de stora skogsbränderna.

Första uppgiften har varit att bistå insatsen i Ljusdal och bara under torsdagen har planen kört 95 vändor var och tömt närmare 600 ton vatten över elden.

– Branden är enorm och det finns inte tillräckligt många människor på marken för att få den under kontroll, säger Giorgio Zupo.

Räddade elledning

En stor del av dagens arbete har fokuserat kring att hindra branden från att sluka en kraftstation och förstöra en stor elledning. När planet återvände till Örebro under eftermiddagen konstaterade Giorgio att målet lyckats, men faran är långt ifrån över.

– På en skala från noll till tio så är den här branden en åtta. Skadorna från branden är stora.

Sämre förhållanden

Från luften har flygpersonalen kunnat konstatera att väderförhållandena har försämrats.

– Det var värre idag än igår, bland annat på grund av att vinden har tilltagit.

– Jag hoppas att branden kan vara släckt snart men det ser inte alls bra ut.

Två franska plan

Italien bistår just nu Sverige med två brandsläckningsflygplan och ytterligare två plan från Frankrike anslöt under torsdagen. Planen har liknande kapacitet och kan släppa närmare 6 000 liter vatten varje gång.

– Jag tror att situationen kommer att förbättras de kommande dagarna, säger Giorgio Zupo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder - Örebro län

Mer i ämnet