På Alsalamskolan svarar man att flera av bristerna redan åtgärdats. Foto: SVT

IVO kritiserar Alsalamskolan: ”Läkare och skolsköterska saknar relevant kompetens”

Publicerad

Den muslimska friskolan Alsalamskolan i Örebro får nu kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att myndigheten granskat skolans elevhälsa. Bland annat visar IVO:s granskning att skolans läkare och skolsköterska saknar utbildning inom elevhälsa.

IVO har bland annat fått uppgifter från skolan om att skolsköterskan saknar den behörighet som krävs för att få skriva ut läkemedel för vaccination.

Läkaren är visserligen utbildad men i samtal med IVO visade det sig att läkaren hade bristande kännedom och kunskap om de regler som styr elevhälsan. IVO anser därför att kraven på en verksamhetschef med rätt kompetens därför fortfarande saknas.

På Alsalamskolan har man jobbat intensivt för att få ett elevhälsoteam på plats och numer finns förutom läkare och sjuksköterska också kuratorer och psykolog.

– Vi är såklart medvetna om kritiken från IVO och har redan vidtagit åtgärder, säger skolchef Hussain Aldaoudi, bland annat har vi löst vaccineringen. Elevernas hälsa är det viktigaste för oss. Vi har haft ett bra samarbete med IVO och fått många bra råd om hur vi går vidare med resten.

Även de lokaler som skolsköterskan vistas i har brister, konstaterar IVO. Undersökningsrummet saknar ett handfat, så skolsköterskan får istället gå ut på en elevtoalett för att kunna tvätta sina händer. Journalhanteringen har också stora brister. Detta är dock någonting som skolan arbetar på att åtgärda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.