Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Larsson med sina barn Astrid och Gösta. Förra året korades hon till årets mamaröst av tidningen Mama. Hör mer om det i klippet ovan. Foto: Frida Lindhe/SVT

Jenny i Karlskoga är CP-influencer: ”Går att leva ett normalfungerande liv”

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Larsson, 30 år, i Karlskoga är CP-skadad och tvåbarnsmamma. På Instagram heter hon ”Jenny med CP” och har över 80 000 följare som tar del av hennes vardag.

– Jag vill visa att det går att leva ett normalfungerande liv fast man har diagnosen CP, säger hon.

Jenny har blivit lite av en influencer för diagnosen och varje dag översköljs hon av fina kommentarer och meddelanden från sina följare.

– Bara för någon vecka sedan var det en som skrev att: ”Mitt barn fick nyligen diagnosen CP och hade jag inte sett dig skulle jag fått panik, men nu känner jag att allt kommer lösa sig”. Det är det finaste jag hört.

I Karlskoga bor hon, sambon Robert och barnen Astrid, 3 år och bebisen Gösta. Till vardags jobbar Jenny som arbetsterapeut inom barn- och ungdomshabiliteringen.

Fördomar om cerebral pares

Händer det att du stöter på fördomar kopplade till diagnosen?

– Nej, inte riktade direkt mot mig, men jag lever i konsekvenserna av dem. Något jag tänker att många tror är att personer som har något avvikande med kroppen också har något avvikande på ett intellektuellt plan, men det stämmer ju inte.

Att informera om fördomar likt ovan är något hon gärna gör på sin Instagram. Cerebral pares finns i olika former och formen Jenny har heter dyskinetisk.

I klippet ovan berättar hon vad det innebär.

Med en treåring och en bebis i huset blir det lätt livat och busigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.