Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När Jill Johansson Nilssons pappa avled tvingades hon hantera både sorgen och en massa pappersarbete för att få hem honom till Sverige. Foto: Beatrice Emmerik

Jills pappa dog i Thailand – hon tvingades betala nära 20 000 kronor

Publicerad

När Jill Johansson Nilssons pappa avled i Thailand var han oförsäkrad. För att kunna få hem hans kvarlevor tvingades Jill betala nära 20 000 kronor. Nu riktar hon kritik mot Utrikesdepartementet för bristfällig information och kontakt i samband med dödsfallet.

Jill Johansson Nilsson bor i Rockhammar i Lindesbergs kommun. I mitten av januari avled hennes pappa under en vistelse i Thailand.

Eftersom pappan saknade både hemförsäkring och reseförsäkring kontaktade Jill Johansson Nilsson Utrikesdepartementet, UD. Hon ville veta hur hon skulle få hem sin pappas kvarlevor till Sverige.

Efterlyser tydligare information

Men hon är missnöjd med den kontakt hon haft med UD. Hon efterlyser tydligare information om vad man som anhörig ska göra när en närstående avlider utomlands.

– Jag tycker att jag borde fått någon typ av information att om man har en försäkring, så gäller det här. Om man inte har försäkring, så gäller det här, säger hon.

Efter tre veckor kunde Jill Johansson Nilsson hämta sin pappas kvarlevor i en urna på Arlanda, efter att de skickats från Thailand. För att ha råd med transporten på cirka 20 000 kronor hade Jill Johansson Nilsson startat en insamling.

Vad tänker du om att ni fick betala de pengarna för att få hem din pappa?

– Skit. Han är ändå svensk medborgare. Även om han har varit sjukpensionär i många år har han ändå betalat skatt, och betalat för att få begravas i Sverige.

Kommenterar inte det specifika fallet

UD avböjer intervju, men skriver i ett mejl till SVT att om en svensk som avlider utomlands saknar försäkring får de anhöriga stå för kostnaden för hemtransport eller lokal begravning.

UD skriver också att det är mycket viktigt att den som beger sig utomlands är försäkrad, och att det är upp till resenären själv att undersöka vad som ingår i försäkringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer