Jimmy Hoppe döms av Örebro tingsrätt för fem fall av bokföringsbrott till villkorlig dom och 60 dagsböter á 50 kronor. Foto: Arkivbild/SVT

Jimmy Hoppe döms för fem fall av bokföringsbrott

Publicerad

Efter konkursen av bland annat friluftsanläggningen Klacken döms nu entreprenören Jimmy Hoppe för fem fall av bokföringsbrott. Tingsrätten noterar att Hoppe genomgått en rad personliga svårigheter under den aktuella perioden, men anser ändå att han åsidosatt sin bokföringsskyldighet för samtliga sina fem bolag.

Jimmy Hoppe har under domstolsförhandlingarna medgett att han inte lämnat in årsredovisningarna i tid, men bestritt brott då han menar att han inte begått gärningarna med uppsåt.

Han menar att han under perioden när årsredovisningarna skulle lämnas in – våren 2017 – mått väldigt dåligt efter att ha drabbats av en rad personliga tragedier. Han anser därför att han inte varit vid sina sinnes fulla bruk, och hade kunnat skriva på vilka pappers om helst.

Ingen objektiv ansvarsfrihet

Tingsrätten håller dock inte med. Man noterar att Jimmy Hoppe mått dåligt under perioden men konstaterar samtidigt att de ”inte inneburit att det förelegat någon objektiv ansvarsfrihet, som exempelvis nöd”.

Rätten hänvisar också till att Hoppe bedrivit verksamheter i aktiebolag under flera års tid, och därför varit medveten om skyldigheten att lämna in årsredovisningarna i tid – de personliga tragedierna till trots.

”Vill inte kommentera”

Jimmy Hoppe döms till villkorlig dom och 60 dagsböter á 50 kronor.

– Jag vill inte kommentera det här utan hans tillåtelse, säger Jim Hoppes advokat Gun Brodd Hedlund.

Tror du att du kommer kunna kommentera domen framöver här?

– Nej, det tror jag inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skidanläggningen Gillersklack

Mer i ämnet